Orthopedie

  • Lijkt je dier wat stram als hij/zij geslapen heeft ?
  • Mankt jouw dier na een lange wandeling ?
  • Kan je kat plots niet meer op het aanrecht springen ?
  • Hapert het achterpootje van je hond tijdens een wandeling ?
  • Gebruikt je kat het bovenste plankje van de krabpaal niet meer ?
  • Wordt je lieveling niet graag geaaid op de pootjes ?

Moest je op één of meerdere van deze vragen  ‘ja’ antwoorden, dan is het nuttig dat je even verder leest.

Uiteraard zijn er de ongevallen waar de botten en gewrichten nogal eens bij betrokken raken (breuken, kruisbandscheur, discus hernia, …) en waarvoor een orthopedisch onderzoek en behandeling aangewezen zijn.

Maar wist je dat er een heleboel andere bot- en spieraandoeningen zijn die de levenskwaliteit van jouw hond of kat sterk kunnen doen afnemen ?

Je dier zal -in tegenstelling tot de meeste mensen- niet zeuren over pijn. Wel zal hij/zij je subtiele signalen geven zoals minder willen wandelen, minder actief zijn dan leeftijdgenootjes, niet (meer) in de zetel springen, minder spelen, grommen als je zijn/haar pootjes borstelt, kort manken nadat hij/zij een dutje deed, af en toe janken tijdens het spel, …

Bij honden van grote- en reuzenrassen kan preventief gewerkt worden om orthopedische problemen te voorkomen. In andere gevallen kan er sprake zijn van een aangeboren afwijking (heup-, elleboog- en knieproblemen) waar vooral jonge dieren mee te kampen krijgen. Veelal kan dit met een chirurgische ingreep opgelost worden zodat ook deze dieren een vrolijk leven kunnen hebben.

Ouderdomsaandoeningen (waarbij arthrose de meest gekende is) kunnen veelal ondersteund worden met aangepaste voeding, medicatie en/of rust zodat je lieveling weer pijnvrij door het leven kan.

Veelal merk je als baasje pas nà de behandeling hoe jong en levendig je dier eigenlijk is.

Een orthopedisch consult omvat naast een algemeen klinisch onderzoek, een grondige inspectie, mankheidsonderzoek en palpatie. Indien nodig wordt verder onderzoek verricht : röntgenfoto’s met of zonder contrast, onderzoek onder verdoving, staalname van gewrichtsvocht, …

Na het stellen van de diagnose worden de verschillende behandelingsmogelijkheden met jou besproken. Er wordt een individueel plan opgesteld waarbij jij en je dier begeleiding krijgen gedurende de gehele herstelperiode.

Orthopedische chirurgie (operaties aan de botten, gewrichten en bijhorende structuren zoals kruisbanden, pezen en gewrichtsbanden) worden voor onze patiënten gedaan door dierenarts Dries Goegebeur (Certificate in Small Animal Orthopaedics), een gewaardeerd collega met meer dan 10 jaar ervaring in knie- en heupchirurgie en die zich de laatste jaren nog meer toelegt op verschillende facetten van de orthopedie. 

Interesse?

Wil u graag meer informatie over deze aandoeningen of vermoed je dat je hond of kat problemen heeft, dan kan je ons contacteren voor meer inlichtingen of om een afspraak vast te leggen.