In de natuur besteedt een kat meerdere uren per dag aan jagen, het is zijn dagtaak. Indien het voedsel een paar keer daags of continu wordt aangeboden in een bakje dat altijd op dezelfde plaats staat, is er voor de (binnen)huiskat geen uitdaging aan. Hierdoor kunnen katten zich gaan vervelen en ongewenst gedrag vertonen.

Indien er droogvoer gegeven wordt, zijn er diverse mogelijkheden om aan voedselverrijking te doen. Gebruik geen extra eten voor de voederpuzzels, maar gewoon de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voer.

Per kat is het soms een beetje zoeken welke vorm van verrijking ze leuk vindt! Onderstaand vind je alvast de verschillende opties.

 

1. Voedsel verstoppen

Het voer kan verspreid worden door het hele huis. Alle plaatsen waar de kat bij kan en mag komen, zijn mogelijke verstopplaatsen voor droogvoer. Zo als ook slaapplaatsen, verstopplaatsen en krabpalen. Een kat ruikt vele keren beter dan de mens en zal de geuren van het voer opvangen en volgen. In de natuur is dit ook geval bij het zoeken naar prooien.

Let op! Bij deze vorm van voedselverrijking is het belangrijk dat de kat niet ziet waar het voedsel verstopt wordt. Indien dit wel het geval is, volgt de kat gewoon het pad dat de eigenaar heeft afgelegd .

Gebruik niet iedere dag dezelfde verstopplaatsjes, maar wissel af.

2. Voedsel gooien

Men kan het voedsel door de ruimte gooien zodat de kat erachteraan rent. Dit is een goede methode om katten aan te zetten tot beweging. Op deze manier wordt tevens het jaagproces gedeeltelijk nagebootst: het achterna rennen van de prooi en deze vervolgens vangen en opeten.

 

Men gaat best in een ruimte staan waar de kat een zo groot mogelijke afstand kan afleggen. Vervolgens worden de brokjes één voor één weggegooid zodat de kat veel moet bewegen. Het is belangrijk dat de kat gemotiveerd is om te eten. Het is zeker niet aan te raden om daarna nog continu voedsel aan te bieden op een vaste plaats.

Eenmaal de kat gewend is aan bovenstaande werpmethode, kan de moeilijkheidsgraad verhoogd worden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van obstakels in de loopruimte te plaatsen. Bij meerkathuishoudens is het van belang om ervoor te zorgen dat alle katten evenveel eten kunnen vangen.

3. Voedselpuzzels

In de handel zijn tegenwoordig verschillende versies van voederpuzzels te verkrijgen. Oorspronkelijk waren sommigen voorzien voor de hond, doch deze zijn eveneens bruikbaar door de kat. Door middel van allerlei strategieën zoals krabben, duwen, schuiven probeert de kat aan het voedsel te raken. Bijkomende hindernissen geplaatst op de puzzel, kunnen de moeilijkheidsgraad verhogen en variatie bieden.

Mits enige creativiteit kan men gebruik maken van goedkopere alternatieven:

 • Een voorbeeld is een eierdoos. Hierin zit eveneens voedsel verstopt. Hang de eierdoos op. Onderaan worden een paar gaten gemaakt en bij het meppen tegen de eierdoos valt het voedsel eruit. De doos kan ook gewoon op de grond gelegd worden, waarbij door meppen, rollen of knagen, de kat erin zal slagen de voedselbeloning te bemachtigen.
 • Ook schoendozen zijn bruikbaar. Plak de doos dicht en maak daar gaten van verschillende grootte in. Gooi hier het droog voedsel in.
 • Maak gaten in een wc-rolletje en plak de uiteinden dicht. Doe er droge korreltjes in.
 • Snij enkele gaten in een plastiek fles, zodat de kat die kan rollen.
 • Een baksteen met gaten kan me ook gebruiken om voedsel in te doen. Let wel op dat de poten van de kat in de gaten passen.
 • Verzamel kastanjes, eikels of andere noten. Doe ze in een mandje. Leg op de bodem het voer. Plaats het mandje in een grote bak om te vermijden dat het hele huis bezaaid ligt met noten.
 • Verstop het voer in broodzakken. Dit is papier dat niet zo gemakkelijk scheurt waardoor de kat die niet zomaar kapot maakt en eerder moet zoeken.

Plantaardige knabbel-ideeën: voorzie kattengras of andere verse kruiden zoals kattenkruid of valeriaan waar uw kat naar hartenlust kan op kauwen. Wees voorzichtig met gewone kamerplanten. Veel huisplanten zijn giftig voor katten!

 

Belangrijk!

 • Katten zijn solitaire jagers, dat wil zeggen dat ze liever alleen eten dan in groep.
 • Voer de verandering van eetmethode geleidelijk aan door. Geef in het begin nog altijd een kleine portie in de gebruikelijk eetbak. Op die manier kan de kat wennen aan het zoeken en werken voor eten.
 • Begin eenvoudig en heb geduld, zeker bij katten die al enige tijd zonder voedselverrijking eten krijgen. Zorg ervoor dat de kat altijd wint, zodat hij niet gefrustreerd raakt.

   

  © Chat-o-Gand, gedragscentrum voor katten. www.kattengedrag.be