1. We moeten enkel in de zomer behandelen.

Fout! Vlooien komen het hele jaar door voor. Ze kunnen geen vriestemperaturen aan, maar overleven in de winter bij ons binnen of ze verschuilen zich in tuinhuizen, in houtschuren, garages, enz.

 

2. Ik heb geen tapijt in huis, dus kunnen er geen vlooien zijn?

Vlooienlarves kunnen inderdaad een heuse plaag vormen door zich in tapijten te verschuilen. Er zijn echter nog tal van schuilplaatsjes waar ze zich comfortabel voelen: dekentjes, stoffen zetels, kiertjes in houten vloeren, tussen plinten, kussens, deurmatjes, dekbedden,…

 

3. Als we geen vlooien zien, dan zijn er geen.

Fout! Vlooien zijn lichtschuw en zullen wegkruipen op het moment dat je de haren opzij legt om de vlooien te kunnen zien. Een simpel trucje kan je vertellen als je huisdier vlooien heeft of niet:

 • Plaats een wit blad onder je huisdier
 • Wrijf krachtig in de vacht op de rug van je huisdier
 • Op het witte blad zal je haren en zwarte korreltjes zien
 • Zijn de zwarte korreltjes vlooien? Nee, niet perse, het kunnen ook zand- of aardekorrels zijn. Doe de test!
 • Maak een stuk keukenpapier nat
 • Wrijf met het natte keukenpapier over de korreltjes
 • De korrels zijn afkomstig van vlooien als je handeling rood-bruine sporen heeft nagelaten op het witte blad.Zand, stof of aarde zal zwart blijven. De zwarte korreltjes zijn vlooieneitjes, -larves en stoelgang van de vlo. Door met nat papier de korrels open te wrijven, wordt het aanwezige bloed opengewreven.

 

4. Mijn dier krabt zich niet, dan heeft hij toch geen vlooien?

Niet alle dieren met vlooien krabben zich. Sommige dieren zitten als het ware vergeven van de vlooien, maar hebben geen jeuk. Andere krabben hun hele huid kapot na een enkele beet. Het al dan niet hebben van jeuk, is dus een heel onbetrouwbare manier om vlooien vast te stellen of uit te sluiten.

 

5. Vlooien? Kan dat écht zoveel kwaad?

Ja! Vlooien zijn om meerdere reden absoluut te mijden. Allereerst veroorzaken ze onrust en ongemak voor uw dier. Ze vermenigvuldigen zich razendsnel. Op korte tijd kan 1 vlo duizenden nakomelingen produceren. Bij erg jonge of verzwakte dieren kunnen ze bloedarmoede veroorzaken. Ze zijn dragers van andere ziektes die ook de mens ziek kunnen maken ( zoals lintworm en kattenkrabziekte). Als een besmetting niet tijdig wordt opgemerkt, bestaat de kans dat uw hele huis besmet geraakt, u en uw huisgenoten lastige beten krijgen én er uiteindelijk niks anders opzit dan uw volledige woning professioneel te laten desinfecteren.Redenen genoeg om uw dier preventief te behandelen!

 

6. Vlooien? Mijn dier komt nooit buiten!

Aangezien vlooien een omgevingsbesmetting vormen, is het mogelijk dat uw dier via zijn omgeving besmet raakt. De kans is natuurlijk niet zo groot, maar als u in contact bent geweest met een ander dier, kunnen de eitjes of larves via uw kledij in uw huis terecht komen. Het is niet nodig dieren die enkel binnenshuis leven preventief te behandelen, maar regelmatig checken (zie onder) kan zeker geen kwaad.

 

7. Vlooien? Mijn dier komt niet in contact met andere dieren!

Vlooien vormen een omgevingsbesmetting. Slechts 5% van de populatie bevindt zich op een dier, 95% zit in de omgeving: binnenshuis (tapijten, kiertjes van houten vloeren, kussens, dekentjes, mandjes,…) en buitenshuis. De besmetting verloopt veelal indirect. Uw dier kan dus perfect vlooien oplopen zonder ooit in de buurt van een ander dier te zijn geweest.

 

8. Vlooienallergie? Ik zie geen vlooien op mijn dier!

Let op! Dieren die last hebben van vlooienallergie, kunnen al heel ernstige letsels vertonen na de beet van 1 vlo. Die vlo kan tegen de tijd van de ontwikkeling van de letsels al lang dood of weg zijn. Bij deze dieren is het aangewezen een hele strikte preventieve vlooienbehandeling op te starten én aan te houden. Vaak is het makkelijker vlooien (of hun larven,uitwerpselen,…) terug te vinden bij andere dieren in uw huisgezin.

 

9. Alle producten werken even goed, het maakt niet uit wat ik gebruik.

Fout! Gebruik enkele voorschriftplichtige producten. Alleen dan bent u zeker van de doeltreffendheid en veiligheid van het product. Volg zorgvuldig de gebruiksvoorschriften. Gebruik een product dat is aangepast aan de diersoort en het gewicht van uw dier en respecteer de behandelduur (die varieert van 4w tot 8m). Er zijn tal van producten op de markt die ofwel ronduit niet werken, huidirrititatie veroorzaken of erger nog, giftig kunnen zijn voor uw dier. Ook van bioproducten (knoflook, ricinusolie,…) werd wetenschappelijk aangetoond dat ze onvoldoende effectief zijn of irritaties opwekken in de gebruikte concentraties.

 

10. Ik heb behandeld, maar ik zie nog vlooien…

 • Zorg ervoor dat je een geregistreerd product gebruikt. Producten die je bij een dierenarts gekocht hebt of via voorschrift bij de apotheek hebt verkregen, zijn volledig betrouwbaar.
 • Zorg ervoor dat het product juist is toegediend. (Voor tips van toediening zie hier)
 • Zorg ervoor dat je alle contactdieren een aangepaste behandeling geeft
 • Volg een strikte behandeling op, rekening houdende met de juiste werkingsduur.
 • Bij een vlooienbesmetting kan het nodig zijn tot 4m te behandelen voor de omgevingsbesmetting onder controle is
 • Ben je zeker dat je vlooien ziet? Vraag raad aan de dierenarts.
 • Behandel je thuisomgeving! 95 procent van de besmetting zit in de omgeving.
  • Stofzuig alle oppervlakken waar je dier gelopen of geslapen heeft. Let op! Ledig de stofzuiger onmiddellijk in een gesloten vuilniszak.
  • Was alles wat gewassen kan worden. Bijvoorbeeld dekentjes, kussens,…
  • Reinig alle oppervlakken met nat, indien mogelijk.
  • Gooi weg wat je kan weggooien.
  • Dekens of kussens die niet gewassen kunnen worden, kunnen eventueel voor lange tijd in een gesloten verpakking in de vriezer gestoken worden.
  • Laat jouw behandelde hond of kat lopen waar hij voorheen ook al liep. Wachtende vlooien zullen op uw dier springen en sterven door het antiparasitair product.
  • Behandel de ruimte nog eens extra met een antiparasitair middel. Let op! Kies een betrouwbaar product, aangeraden door de dierenarts.