De winter komt eraan. Onze verwarming in huis draait op volle toeren. Wij zitten gezellig voor het vuur. Maar hoe komt je konijntje nu het best de winter door? Lees hieronder alles wat je nog niet wist over konijntjes en hun huisvesting.

Mijn konijn leeft binnen

Konijnen kunnen niet zweten, waardoor zij heel snel oververhit geraken. De ideale temperatuur voor een konijn is 15°-21°C. Binnenkonijnen leven dus het liefst in een koele ruimte met een lage vochtigheidsgraad. Ga dus niet met je konijn gezellig voor het haardvuur zitten. Kies je ervoor je konijn te verhuizen naar buiten? Dan doe je dit best te laatste begin september. Het konijntje heeft tijd nodig om een dikke wintervacht aan te maken en zich aan te passen aan koudere temperaturen. Wanneer je jouw konijn later naar buiten zou verhuizen, zal hij te koud hebben.

 

Mijn konijn leeft buiten

Zorg ervoor dat jouw konijntje uit de toch, wind en regen kan zitten. Vochtigheid is de grote vijand voor konijntjes. Gebruik houtkrullen, zodat eventuele vochtigheid (bv door urine) opgenomen kan worden. Vul het slaaphokje met een dikke laag stro zodat hij een warm bed heeft. Isoleer de muren van het hokje eventueel extra voor de winter.

Konijntjes zijn groepsdieren en worden dus best niet alleen gehouden. In de winter is dit extra belangrijk. Wanneer het heel koud is, kruipen ze dicht bij elkaar en houden ze elkaar warm.

Voorzie voldoende hooi en groenvoer voor jouw konijn! In de winter mogen ze meer krachtvoer (=korrels) krijgen dan in de zomer. Een extra vetlaagje kunnen zij tijdens de koude periode wel gebruiken. Ga dagelijks de watervoorziening van je konijn controleren en verversen, aangezien deze kunnen bevriezen. (Isoleer eventueel de drinkfles)

Als konijnen het hele jaar buiten leven, zullen zij in de herfst een dikke wintervacht aanmaken. Temperaturen onder -10°C kunnen echter gevaarlijk worden voor hen. Gelukkig komen zo’n temperaturen weinig voor in ons land. Wanneer het hard zou vriezen, neem je konijntje niet binnen, maar breng hem onder in een koude ruimte zoals het tuinhuis of de garage. Plotse grote temperatuursverschillen kunnen jouw konijntje ziek maken. Bovendien zorgen warmere plaatsen ervoor dat jouw konijntje zijn wintervacht verliest.

 

Denk eraan je konijntje niet binnen te nemen om te knuffelen of te spelen. Blijf in de winter buiten om tijd met je konijntje door te brengen. 

 

Voor meer info over het houden van konijnen, klik hier.