Bij bepaalde longaandoeningen, zoals astma, wordt het gebruik van een puffer voorgeschreven. De Aerokat is zo’n inhalatiesysteem voor katten. Op die manier kan medicatie lokaal toegediend worden in de longen. 

 

Het aanleren van het gebruik vergt wat geduld, maar loont in het positieve effect dat het heeft op longpatiënten. Deze manier van toedienen van medicatie in de longen is veel effectiever dan bij het gebruik van pillen en heeft heel wat minder bijwerkingen.

 

 

Onderdelen

1. Het masker

2. De kamer

3. De koppeling van de inhalator

Het masker is zacht en bestaat in verschillende maten. Kies de juiste pasvorm voor jouw kat. 

De kamer is de flesachtige vorm van de inhalator. Aan de onderkant van de kamer zit rubber waar de vernevelaar kan op aangesloten worden.  

De koppeling van de inhalator verbindt de kamer met het masker. Het bevat een klepje waar je kan zien hoeveel keer je kat ademt. 

 

Gebruik

Laat jouw kat eerst wennen aan de Aerokat. Leg de Aerokat op tafel en laat je kat er eens aan ruiken, laat hem onderzoeken. Oefen daarna enkel met het masker. Laat je kat in het masker ruiken en zet het enkele keren op zijn neus. Zorg ervoor dat zijn ogen niet bedekt zijn. Probeer alle oefensessies zo stressloos mogelijk te laten verlopen. Beloon je kat voor elke stap. 

Wanneer de wenoefeningen goed gaan, kan je starten met de effectieve behandeling. 

1. Plaats het juiste masker op de inhalator.

2. Schud de vernevelaar.

3. Plaats de vernevelaar aan de onderkant in de kamer, in de rubberen uitsparing. 

4. Druk de vernevelaar in, zodat die het medicijn in de kamer spuit. Let op! Doe dit op een afstand van de kat en zeker niet wanneer de kat de inhalator op heeft. Het sissend geluid die de vernevelaar maakt, kan een kat erg bang maken. 

5. Plaats de inhalator op de neus van jouw kat.

6. Kijk naar het klepje tussen de kamer en het masker. Laat jouw kat 10-15 keer in en uit ademen.

7. Haal de inhalator van de neus van jouw kat.

8. Beloon hem!

 

Je kan de inhalator nu terug uit elkaar halen en reinigen. Dat kan met water en zeep.  

 

Nog geen Aerokat in huis? Je vindt hem hier