❗Belangrijke wijziging registratie chip honden en katten.❗

Op 1 mei 2021 wijzigt er iets in verband met de registratie van de chip je hond of kat. Zoals je weet is de chip een belangrijk hulpmiddel bij het terugvinden van jouw huisdier wanneer deze verloren loopt. De chip is een combinatie van 15 cijfers die online opgezocht kan worden om de gegevens van de verantwoordelijke te traceren. Momenteel is het zo, dat iedereen deze gegevens online kan raadplegen. Dit is echter in strijd met de GDPR (privacywetgeving). Enkel wanneer je als eigenaar specifiek aanduidt dat je niet wenst dat je gegevens online zichtbaar zijn wordt hier momenteel rekening mee gehouden. Op de website van DogID en CatID kan je momenteel de 15 cijfers van je chipnummer ingeven en de gegevens van je huisdier opzoeken. Je kan deze chipnummer terugvinden in het paspoort. Wat verandert er vanaf 1 mei 2021? Binnenkort wordt het principe omgedraaid. Alle eigenaarsgegevevens van geregistreerde honden en katten worden op 1 mei 2021 vertrouwelijk, tenzij de eigenaar specifiek toestaat dat deze gegevens publiek zijn. Wil dit zeggen dat je gegevens niet meer gevonden kunnen worden wanneer je huisdier gevonden wordt? Nee, professionele gebruikers (Vb. dierenarts en politie) gaan steeds in staat zijn om de verantwoordelijke op te zoeken. Weliswaar moeten wij in het systeem inloggen aan de hand van onze identiteitskaart. Er is dus een extra stap voor nodig.

Wat moet ik als eigenaar doen?

?

Bij de registratie van honden zijn er 2 zaken belangrijk:

  1. DogID heeft graag dat elke verantwoordelijke zijn rijksregisternummer koppelt aan de registratie van zijn/haar hond. Op die manier, kan de politie steeds de eigenaar opsporen, zelfs wanneer deze verhuisd is en vergeten is om de chipgegevens te wijzigen.
  2. Je zal nu kunnen kiezen om je gegevens al dan niet vertrouwelijk aan te duiden. Doe je niets, dan worden je gegevens automatisch vertrouwelijk vanaf 1 mei 2021. Wens je echter dat je huisdier snel teruggevonden kan worden, dan kan je ervoor kiezen om je gegevens publiek te maken. Op die manier kan iedereen die een chipnummer kan uitlezen jou als eigenaar terugvinden.
?

Bij de registratie op CatID is reeds van in het begin het rijksregisternummer gekoppeld aan de registratie. Hier gaat het dus zuiver om het al dan niet vertrouwelijk plaatsen van de gegevens.

Hoe kan ik dit doen? Voor de honden kan je momenteel reeds aanpassingen uitvoeren. Via deze handleiding kan je alles stap voor stap uitvoeren: https://www.dogid.be/…/claimprocedure_nl_part_rrn…

Voor de katten is er momenteel nog geen handleiding voorzien door CatID zelf. Van zodra die er is, zal ze hier worden aangevuld.

Problemen? Ik verwacht dat er tijdens deze aanpassingen heel wat problemen de kop zullen opduiken. Zo werd er vroeger regelmatig op 2 namen geregistreerd (naam van elke partner) en dit zal nu niet langer kunnen met het rijksregisternummer. Ook technische problemen zouden mogelijk kunnen zijn. In elk geval, hoor ik graag welke problemen jullie tegenkomen.