Vlooien zijn gemene parasieten waar onze huisdieren maar ook wijzelf heel wat last van kunnen ondervinden! Leer bij over deze bloedzuigers en bestrijd hen. Nooit meer kriebelbeestjes in huis, het kan! Ontdek wat je kan doen.

Wie zijn ze?

Vlooien zijn heel kleine bruine springende beestjes die op onze huisdieren leven. Ze zijn bijzonder goed aangepast om in huiselijke sferen te leven. Deze ongewenste parasieten prikken door de huid om zich te voeden met bloed. Tijdens deze ‘maaltijd’ blijven ze vaak vasthangen. Daarna legt het vrouwtje eieren, die van het dier vallen. Deze eieren worden larven en kunnen zich gaan inkapselen. De ingekapselde vorm is heel resistent en kan heel lang infectieus blijven in de omgeving. Om die reden is het niet simpel een reeds aanwezige vlooienbesmetting in huis te bestrijden. Voorkomen is gemakkelijker dan genezen!

 

Wat doen ze?

Vlooien zijn heel erg schadelijk. Ze zorgen niet alleen voor jeuk, kleine zwellingen en allergieën, maar zetten ook ziektes en andere parasieten (zoals lintworm) over. Bij jonge of zieke dieren kunnen ze bloedarmoede veroorzaken. Wanneer vlooien talrijk aanwezig zijn, zullen ze zich daarenboven ook op mensen voeden. Niettegenstaande vlooien niet op de mens kunnen overleven, worden we wel aangevallen door deze kleine beestjes.

 

Waar leven ze?

Vlooien komen het hele jaar voor en leven vooral binnenshuis, maar komen ook voor in tuinen, schuren, op zwerfdieren, enz. Ons huiselijk klimaat is een ideale omgeving om zich voort te planten. Dat gaat dan ook exponentieel snel! Dieren die alleen binnen gehouden worden en geen contact met andere dieren hebben, kunnen ook vlooien oplopen. Al is de kans natuurlijk kleiner. Wanneer je als eigenaar met dieren in contact komt, door bijvoorbeeld de kat van de buren te aaien, kunnen er vlooien of -larven op jouw kleren terecht komen. Die besmetting breng je mee naar huis waardoor zij jouw kat of hond kunnen bespringen en zich kunnen voortplanten. Van zodra je dier buiten komt, loopt hij veel risico op een vlooienbesmetting. Om die reden is het aangeraden alle dieren in huis het hele jaar door preventief te behandelen.

Wist je dat…?

… de vlooien zichtbaar in de vacht van ons huisdier maar 5 procent vertegenwoordigen van het werkelijke aantal vlooien in huis bij een besmetting?

 

Hoe voorkom je ze?

Er zijn talrijke preventieve middelen tegen parasieten voorhanden. Afhankelijk van jouw dier, jouw situatie en wensen kan je een specifiek medicijn krijgen.

Belangrijk!

  • Kies altijd producten aangeraden en voorgeschreven door een dierenarts, alleen zo kan je zeker zijn van de veiligheid en werkzaamheid van het product.
  • Gebruik geen producten voor andere diersoorten.
  • Gebruik de juiste dosis. Te kleine dosis is niet effectief, een te grote dosis kan giftig zijn.
  • Hou rekening met de werkingsduur van het product en volg dat strikt op! Er zijn producten op de markt met een werkingsduur van 4 weken tot 8 maanden.

Special Care Parasietenabonnenment, iets voor u? Klik hier.

 Meer weten ? Lees hier 10 mythes over vlooien.